naslovna

Osnove ribolova

Najprej nekaj ključnih poudarkov glede ribolova. Preden gremo na vodo moramo obvezno imeti ribiško dovolilnico, ki je lahko letna, za člane ribiške družine ali turistična, ki jo kupimo na ustreznih prodajnih mestih. Brez dovolilnice ni nikjer dovoljen ribolov. Ribiški čuvaji in športni ribiči preganjamo krivolov.
Pred ribolovom člani ribiških družin v letno ribolovno dovolilnico vpišejo datum v ustrezen ribolovni okoliš, turistom pa datum vpiše prodajalec. Občasni oziroma turistični ribiči si morajo dobro prebrati najmanjše dovoljene mere rib, za katere velja dovolilnica in število kosov, ki jih lahko ujamejo. Če ribič ujame pod mersko ribo, ali ribo, za katero dovolilnica ne velja, jo mora nepoškodovano čim prej vrniti v vodo. Pri tem mora paziti, da ribe ne poškoduje. Ribo lahko primemo le z mokro roko in jo, kar se da hitro in brez poškodb, rešimo trnka ter nežno vrnemo v vodo. Če jo v vodo vržemo, ji lahko povzročimo poškodbo ribjega mehurja ali kaj drugega, zaradi česar riba pogine. Po končanem ribolovu športni ribič vpiše v letno ribolovno dovolilnico število in vrsto uplenjenih rib in njihovo težo. Ob prvem srečnem ulovu nikar ne hitimo s spravljanjem ribe na suho. Kaj lahko se nam zgodi, da bomo zaradi prevelike vneme in navala strasti ostali praznih rok. Pomislimo, koliko časa smo »veliko« ribo zaman čakali, sedaj pa bi jo radi v trenutku imeli na kopnem. Počasi jo utrujajmo, pripravimo podmetalko in jo previdno zajamemo.
Pred ribolovom je pomembno tudi poznavanje ribjih vrst, prav tako tudi njihovih navad (ribe, ki živijo v jatah in posamezno).O ribah v našem okolišu si lahko preberete pod rubriko ribe..K vodi se odpravimo tako, da ne bomo povzročali nikomur škode in ne bomo motili domačih živali ali ljudi pri določenih opravilih. Po končanem ribolovu pa mesto ribolova pustimo takšnega, kot smo ga našli. Preden se odpravite na ribolov priporočamo poznavanje ribiškega bontona, ki ga prav tako najdete na tej spletni strani.

Za začetnike

V nadaljevanju bomo navedli nekaj osnovnih podatkov glede ribolova, ki so namenjeni predvsem začetnikom. Če se nameravamo lotiti ribolova, moramo imeti, poleg ribiške dovolilnice, ribiško palico, ki mora služiti svojemu namenu. Z različnimi palicami lovimo različne ribe, majhne ali velike, in uporabljamo različne tehnike – talni ribolov, vijačenje, muharjenje, beličarjenje. Na palici moramo imeti ribiško kolesce. Na kolesce pa gre vrvica, ki je lahko različne debeline, ki jo merimo v desetinkah milimetra. Običajno uporabljamo najlonske vrvice od debeline 0,10mm do 0,50mm, zraven je ponavadi tudi podatek o nosilnosti, ki pove koliko teže prenese vrvica. Poznamo pa tudi pletene vrvice (pletenica), ki se večinoma uporablja pri muharjenju in vijačenju. Na kolesce navijemo vrvico do približno 3 mm pod rob kolesca, če ga je manj se vrvica rad zatika oziroma je težji precizen in daljši met. Na kolescu moramo pravilno nastaviti tudi zavoro.
Pri lovu s plovcem uporabljamo plovce različne oblike in obtežitve, ki je izražena v gramih. Razlikujemo plovce za mirne in deroče vode, drsne ali fiksne in wagler plovce, predvsem pa je njihova uporaba odvisna od načina ribolova oziroma tehnike.
Med glavno vrvico in trnkom je predvrvica oziroma predvez, ki je običajno tanjša od glavne vrvice. Pri lovu krapa uporabljamo posebno, močnejšo pleteno vrvico, ki se ne pretrga, če se krap zažene v podvodno travo. Pri lovu ščuke pa uporabljamo jekleno predvrvico, da nam je ščuka ne pregrizne, ker ima zelo ostre zobe.
Glavno vrvico in predvrvico povežemo z vrtljivko, ki omogoča nemoteno vrtenje bodisi obtežilnika ali vabe. Primerne so majhne, ki prenesejo veliko obremenitev. Pri tem moramo poznati nekaj ribiških vozlov, ki so prikazani pod rubriko vozli. Pred vrtljivko montiramo obtežilnike oziroma svinčene kroglice, da nam vaba lažje potone. Pri talnem ribolovu uporabljamo težje obtežilnike in ponavadi samo enega, pri lovu s plovcem pa na glavno vrvico montiramo več manjših.
Na koncu pride trnek, ki je eden od pomembnejših stvari pri ribolovu, saj je riba z njim v neposredni povezavi, ker ne njemu predstavimo vabo, ki jo mora riba zagrabiti. Na tržišču obstaja veliko različnih trnkov in načeloma velja za majhno ribo majhen trnek, za veliko, velik trnek, čeprav vsak ribič šele sčasoma ugotovi, kateri trnki mu ustrezajo in na kakšen način želi ujeti ribo. Trnki so po velikosti označeni s številkami od 1 – zelo velik, do 14 – zelo majhen. Poznamo trnke z zalustjo ali brez, z ušescem v obliki obročka ali lopatice, z dolgim ali kratkim hrbtiščem in še bi lahko naštevali. V reki, kjer ne poznamo globine, jo izmerimo z obtežilnikom in plovcem. Ob slabi izbiri globine ribe ne bomo niti videli. Sedaj pa moramo samo še natakniti vabo na trnek. Najbolje je, če se pri pripravi vab posvetujete z izkušenejšim ribičem, da ne boste lovili z določeno vabo rib, ki jih v vodi, kjer lovite ni, ali pa boste uporabljali vabo, ki jo je določena ribiška družina prepovedala.
Za uspešno uplenitev rib, predvsem večjih pa potrebujemo tudi podmetalko, ribiške klešče in nož...Dober prijem.


Vozli

jezerkin vozel

jezerkin vozel

klenov vozel

klenov vozel

krapov vozel

krapov vozel

vozel za umetno vabo

vozel za umetno vabo

vozel na trnek

vozel na trnek


Tehnike ribolova

Beličarjenje (lov s plovcem)

Zaradi lažjega razumevanja bomo lov s plovcem razdelili na tri kategorije, ker se boste tako boljše spoznali s priborom, načinom lova in mnogih drugih malenkostih, ki vam bodo olajšale ribolov. Torej, lov s plovcem lahko razdelimo na tri kategorije: lov s teleskopsko palico brez vodilnih obročkov oziroma s palico polagalko, lov s teleskopsko palico z vodilnimi obročki oziroma bolognese [bolonjez] palico in lov z match [meč] palico. Za katero tehniko se odločimo je odvisno od mnogo dejavnikov. Vsekakor pa je izbira pravilne tehnike ključ do uspešnega ribolova.

Ribolov s teleskopsko palico brez vodilnih obročkov (palica polagalka)

Palica

Na tržišču obstaja ogromno različnih modelov in proizvajalcev zato se ni lahko znajti med vso možno ponudbo. V nadaljevanju sledi nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri izbiri palice.
Najprej morate vedeti, kje boste najpogosteje lovili ribe. Teren, kjer boste lovili narekuje dolžino palice. Takšne palice proizvajajo v različnih dolžinah, nekatere so lahko večje od 10m. Z dolžino ni dobro pretiravati, saj se daljše palice lažje zlomijo pa tudi povzročijo vam lahko preglavice na rekah, ki imajo porasle bregove. Zato so takšne palice primerne za ribolov na slapovih. V vsakem primeru pazljivo razmislite o dolžini palice preden se odločite za nakup.
Naslednja stvar, pri kateri morate biti pozorni, je teža palice. S težo je povezan material iz katerega je palica narejena. Palice narejene iz karbona so najlažje. Da bi preverili koliko je palica težka jo morate pred tem obvezno raztegniti do konca. Prav tako je pomembna tudi debelina materiala iz katerega je palica narejena. Pretanke palice so občutljive na udarce in na močnejši veter, saj če so prelahke, jih veter pozibava v stran. Ko raztegnete palico morate nekajkrat zamahniti, da ugotovite ali se sliši kakšen zvok. Dobre palice pri tem ne oddajajo nikakršnega zvoka. To je še posebej pomembno pri daljših palicah. Preverite tudi, če ima palica na spojih kakšno razpoko. Tudi, če je le ta, zelo majhna obstaja velika verjetnost, da se bo palica pri obremenitvi zlomila. Eden najpomembnejših dejavnikov pri nakupu palice je njena akcija, ki nam pokaže koliko je palica hitra. Za takšen način ribolova izberite hitre palice, ki navadno nosijo oznako »A« ali številko 5. Takšne oznake vam pokažejo, da bo palica pri obremenitvi reagirala samo z zgornjim delom, pa tudi olajšala vam bo met.
Takšne palice so tudi enostavne za vzdrževanje. Na dnu imajo čep ali vijak, ki ga odstranimo in izvlečemo vse dele palice ter jih očistimo z vlažno cunjo. Pri tem pa ne smejo priti v stik s peskom ali muljem.

Sistem

Sistem sestoji iz glavne vrvice na katerem se nahajajo plovec, obtežilniki in predvrvica s trnkom. V nadaljevanju bomo razložili vsak del sistema posebej.

Glavna vrvica

Takšen način ribolova izključuje uporabo debelih vrvic. Za osnovno vrvico se uporablja najlonska, debeline do 0,18mm. Debelejši se lahko uporablja samo v ekstremnih okoliščinah kot so na primer: kapitalni primerki rib, voda z ogromno trave po dnu struge ipd. Barvo vrvice prilagodite vodi na kateri lovite. V kolikor je voda motna uporabljajte vrvico temnejših barv in obratno.

Plovci

Oblika plovca je eden ključnih elementov za uspešen ribolov. Uporabljajte plovce oblike igle, se pravi podolgovate plovke, ki niso predebeli glede na vrh. Zaradi takšne oblike lažje prodrejo v vodo in so izredno občutljivi še posebej pri majhni teži in učinkoviti na mirnejših vodah. Niso pa uporabni v primeru močnejšega vetra ali deroči vodi. Primerni so tudi plovci v obliki kaplje, saj so stabilni na vetru in izredno občutljivi zaradi tanke antene. Primerni so za mirne in počasi tekoče vode. Plovki, ki imajo obliko ragbi žoge so koristni na vodah hitrejšega toka in bolj globokih predelih voda. Stabilni so tudi v močnejšem toku in vetru. Poleg omenjenih oblik obstaja še mnogo drugih, ki pa jih boste morali raziskati sami.

plovci

Obtežilniki

Svetujemo mehkejše obtežilnike, saj ti ne poškodujejo vrvice. Pri obtežilnikih je najpomembnejša njihova razporeditev. Ni dobro sistema obtežiti samo z enim obtežilnikom, pravilno je, če na vrvico postavite več svinčenih kroglic. Razpored obtežitve vpliva na hitrost s katero tone vaba in na občutljivost sistema, saj tako lažje zaznate griz.

Predvrvica

Predvrvica je krajši del vrvice, na katerem je privezan trnek. Biti mora tanjša od osnovne vrvice, saj če s trnkom zataknemo za dno struge se nam potrga le predvrvica ne pa celotni sistem. Uporabljamo debelino do 0,12mm. Z dolžino ne smete pretiravati, saj se daljše predvrvice lažje zapletejo, pa tudi prekratka ne sme biti, saj je tako obtežilnik preblizu trnka, kar lahko preplaši ribo.

Trnki

Vse kar smo do sedaj povedali o palicah, vrvicah, plovcih, pade v vodo, če na koncu ni dobrega trnka. Pomembno je, da mora biti trnek oster, na vrhu mora biti dovolj širok, da vrvica ne zdrsne, če lovite večje ribe, mora imeti širši zavoj, da nanj stane več vabe, velikost trnka prilagodite ribi, ki jo lovite. Obstaja mnogo različnih trnkov, tako po velikosti kot po obliki. Šele na podlagi izkušenj pa boste ugotovili kakšni vam ustrezajo, tisti z dolgim ali kratkim hrbtiščem, srebrni ali barvni ipd.

Tehnika ribolova

Dolžina sistema oziroma trnek mora segati do dna palice. Sistem pričvrstite na vrh palice s pomočjo zanke, na katero s hitrimi lepili prilepite vrvico. Plovec mora biti obtežen tako, da iz vode gleda samo vrh antene.
Na trnek nataknete vabo in vržete. Met lahko izvedete na več načinov odvisno od situacije. Pri močnejšem vetru vržete čez glavo, drugače pa palico zanihate in tako spustite sistem počasi v vodo. Če je breg porasel z grmovjem in drevjem morate izvesti met zgolj z zapestjem s kratkim sunkovitim trzljajem, tako, da je palica vzporedno z bregom. Sedaj pa morate pazljivo spremljati plovec in pri zategovanju ne smete povleči s celotno roko, saj boste imeli hitro celotni sistem zavozlan na bregu, ampak blago zategnete samo z zapestjem.
Ko je riba zataknjena ne smete uporabljati prevelike moči in na silo vleči. Dovolj je le krčenje in iztegovanje komolca ter zapestja. Osnovno napako naredijo ribiči, ki ribo takoj povlečejo na površino vode, saj se v tem primeru najpogosteje strga vrvica. Ribo morate počasi utrujati in jo vleči k bregu, tako da je pod vodo. V primeru, ko je riba večja si pomagate s podmetalko in jo tako lažje dobite iz vode. Ne smete ribo loviti s podmetalko ampak morate ribo počasi potegniti nad podmetalko, ki jo potopite v vodo. Ko je riba nad njo, jo enostavno dvignite in riba je vaša. Dobre so dolge in lahke podmetalke.

Ribolov s teleskopsko palico z vodilnimi obročki ali bolognese palico
bolognese

Ta način ribolova izhaja iz Italije iz pokrajine Bologne. Palice so dolžine od 5 do 8m. Palica mora biti lahka, narejena iz karbona, saj jo držimo ves čas ribolova v roki. Na palico montiramo ribiško kolesce, za katere velja, koliko denarja toliko muzike. Plovec vedno vržemo po toku navzdol in ga zadržujemo na določenem mestu, kjer smo predhodno hranili. Plovec zadržujemo tako, da dvigujemo vrh palice, spuščamo in navijamo vrvico na kolesce. Na kolesce je potrebno naviti najlonsko plavajočo vrvico. Idealna debelina za osnovno vrvico je 0,20 do 0,22mm, kajti z debelejšo vrvico je težje izvesti met, za predvez pa 0,15 do 0,18mm. Dolžina pred vezi je lahko 40cm in na glavno vrvico jo montiramo s pomočjo vrtljivke, ki naj bo čim manjša. Za takšno tehniko morajo imeti plovci na vrhu antene kroglico, ki skrbi za boljšo stabilnost in vidljivost na večjih dolžinah. Telo plovca je okrogle oblike nosilnosti od 5 do 15g. Vrh plovca mora biti votel, saj skozenj povlečemo vrvico, tako da je vrvica, od vrha plovka do vrha palice, v zraku. To boste dosegli tako, da držite palico čim bolj navpično. S tem preprečimo učinek vodnega toka na vrvico. Le ta mora biti vedno napeta, saj se nam v nasprotnem primeru lahko trnek zaplete na dnu. Velikost trnka je odvisna od vabe in se giblje med 10 in 18. Bolognese tehnika ni uporabna, če je vodni tok in veter zelo močan. Obtežilnike lahko postavimo na dva načina. Prvi je, da pred vrtljivko postavimo en obtežilnik, kar je uporabno na hitrejših vodah, saj sistem pade direktno na dno. Drugi način pa je, da en obtežilnik 50 % mase nosilnosti plovca postavimo na sredino vrvice med plovcem in vrtljivko in še nekaj manjših pod njim. Ta sistem je uporaben, ko nam je pomembna prezentacija vabe. Pred ribolovom je potrebno nahraniti mesto, kjer bomo lovili. Pomembno je, da hranimo, od mesta kjer bomo lovili, po toku navzdol. Ves čas ribolova morate spremljati plovec in pri vsakem sumljivem gibu plovka je potrebno zategniti palico.

Ribolov z match (meč) palico
match

Palica Match palica je dolga med 5 in 6m. Palica je elegantne tanke oblike z veliko vodilnimi obročki (povprečno 15). Akcija palice se meri v gramih in sega od 3 do 30g. Izbor je odvisen od vašega načina ribolova in rib, ki jih nameravate s to palico loviti.

Kolesce

K palici gre tudi karakteristično kolesce, ki jo odlikuje hiter prenos. Razmerje mora imeti najmanj 1:5. Kolesce na katerega navijemo vrvico mora biti plitvo (ang. »Long cast«), saj nam omogoča lahek in dolg met.

Plovec

Za ribolov z match palico se običajno uporablja wagler plovec. To je plovec, ki se drži vrvice zgolj na eni točki povsem na dnu plovca. Zaradi aerodinamične oblike, nam omogoča dolg met. Kvalitetni wagler plovci so narejeni iz balze z vrhom iz gosjega perja. Vrvica, trnek in obtežilniki
Vrvica ne sme biti debelejša od 0,20mm. Običajno se uporablja vrvica med 0,16 – 0,18mm. Vrvica za match ribolov ima posebno oznako, je elastična in potopna. Uporaba trnka je odvisna od ribe, ki jo nameravamo loviti. Običajno uporabljamo manjše trnke, velikosti 14 do 18. Uporabljamo tudi majhne in okrogle obtežilnike, ki pa pri kvalitetnejših wagler plovcih niso potrebni.

Podmetalka, stojalo, frača in stol

Dobre so dolge in lahke podmetalke, pri katerih moramo paziti, da ribe ne dvignemo iz vode, ampak jo počasi vlečemo proti bregu. Za stojalo palice lahko uporabimo kovinske vilice. Palico namestite na stojalo tako, da je vrh palice pod vodo. Frača, je neizogiben pripomoček takšnega načina ribolova. Točen met hrane in vabe boste morali trenirati. Vabo je potrebno vreči čim bližje plovcu, saj le tako privabite čim več rib, na čim manjši prostor. Priporočamo tudi udoben stol, zato nekaj časa sedite na njem, preden ga kupite.

Vijačenje

Pri tem načinu ribolova gre za lov z umetnimi vabami. Predvsem pa se s tem načinom ribolova lovi večje ribe. Primerne so močnejše in krajše palice, ki omogočajo bolj precizen met. Priporočljiva dolžina je od 2,7 do 3m, težka do 300g, teža meta od 30 do 80g, akcija vrha A. Palice so lahko dvodelne, tridelne ali teleskopske. Kolesce mora biti srednje veliko s kovinskim ohišjem. Pomembno je, da je rob vretena kolesca kovinski, še posebej, če uporabljate pleteno vrvico. Priporočljiva so t.i. »long cast« vretena, ki sprejmejo 150m najlonske vrvice debeline 0,30mm. Prenos mora biti vsaj 1:5. Imeti morajo tudi kvalitetno zavoro, ki ne blokira ali drsi. Ko navijamo vrvico mora biti kot palice in vrvice 90 stopinj, palica pa čim bližje vodni gladini. Umetna vaba se naveže direktno na vrvico, če gre za roparice z ostrimi zobmi, je dobro če na glavno vrvico montiramo tudi kovinsko predvrvico in nanjo umetno vabo. Na tržišču je velika ponudba umetnih vab, voblerji, blestivke [heinc] rotirajoče blestivke [meps], umetne gumijaste vabe in silikonske vabe. Če se vaba ne nahaja na globini, na kateri se nahaja riba, ne bo z ulovom nič. Ribe so hladnokrvne živali, torej je od temperature vode odvisno na kateri globini se bo riba nahajala. Ribe plavajo, za umetno vabo, proti površini vode in ne proti dnu. Ribe večino časa preživijo v pasu vode, ki jim najbolj ustreza, zato, je potrebno imeti pri sebi vabe za različno globino. Predvsem voblerji so narejeni za različne globine.
Običajno velja, da bolj je voda topla, hitrejša mora biti vaba. Pa tudi nekatere ribe imajo rajši hitre vabe kot druge. Najpomembnejše pri ribolovu z umetno vabo so vibracije, ki jo vaba oddaja. Nekatere vabe so že narejene tako, da oddajajo vibracije pri drugih pa je vse odvisno od ribiča. Za nekatere ribe mora biti gibanje vabe enakomerno za druge je potrebno vsake toliko trzniti s palico. Glede velikosti pravila ni, enkrat so uspešne majhne vabe drugič velike.
Vidljivost vabe je potrebno prilagajati vremenu. Svetle vabe se načeloma uporabljajo v sončnem vremenu, temne, zlate in bakrene v oblačnem in motni vodi. Predvsem pa je pomembno, da ne verjamete prodajalcem, ki vas prepričujejo z raznimi barvami vab, saj so pod vodo skoraj vse sive in niso bistvene za ulov.

Talni ribolov

Na ta način lovimo ribe, ki se zadržujejo na dnu in hranijo s talno hrano. Sistem je navadno sestavljen iz enega votlega obtežilnika, ki ga lahko montiramo na glavno vrvico ali na dodatno vrvico s pomočjo tridelne vrtljivke, temu sledi predvrvica in trnek. Obtežilnik moramo fiksirati s pomočjo svinčenih ali plastičnih kroglic in prilagoditi dnu. Če je dno peščeno uporabljamo obtežilnike v obliki hruške, če je na dnu mivka so primerni ploščati. Uporabljamo krajše predvrvice, saj tako laže zaznamo prijem. Palico navadno položimo na ustrezno oporo. Pri talnem ribolovu uporabljamo tudi pokazatelje prijema. Najcenejši so plastični obročki oziroma majhna vejica, ki jo najdemo na ribolovnem mestu. Ob prijemu je potrebno močno zategniti, saj sta vrvica in obtežilnik oviri, ki dodatno onemogočata pravočasen zateg.

Muharjenje

Muharjenje ali ribolov z umetno muho je do ribe najbolj obziren način športnega ribolova. Umetna muha mora biti čim bolj podobna naravni vabi s katero se riba prehranjuje. Zato je izbor umetne muhe bistven pri takšnem načinu ribolova, saj je potrebno vabo prilagoditi letnemu času, dobi dneva in lovni vodi. Pri muharjenju je najmanj možnosti, da zapeto ribo poškodujemo in največ izgledov, da podmerske ribe sploh ne zapnemo. Riba umetne muhe ne požre, pač pa jo navadno prime z vrhom gobca. Če jo zapnemo je poškodba minimalna, če pa pravočasno ne zategnemo, riba muho izpusti in ostane nepoškodovana. Umetno muho razen tega z lahkoto odmaknemo pomerski ribi, še preden jo je utegnila prijeti.
Muharjenje je način športnega ribolova, kjer samo teža vrvice prenaša silo, s katero vržemo umetno muho proti cilju. Pred vrvica mora biti usklajena z vrvico, ki prenaša celotni met. Odločilnega pomena pri muharjenju je usklajenost muharice (palice) in vrvico, ker le inercija ustrezno prožne muharice daje pravilen pospešek vrvici. Kolesce je samo zbiralnik vrvice in nima z muharskim metom ničesar skupnega. Pretežko kolesce je ovira pri muharjenju. Najbolj ključen pri muharjenju pa je muharski met, ki pa se ga iz teorije ne da naučiti. Tisto, kar se je mogoče naučiti teoretično, je tehnika meta. Občutek in ritem, ki izdajata pravega mojstra, pa je mogoče pridobiti le z dolgo vajo ali ob neposrednem mojstrovem vodstvu. Glede podrobnosti tehnike in nasploh o muharjenju priporočamo spletni naslov www.flyfish-slovenia.tk in knjigo: Korošec T., 2000: Muharjenje. Kmečki glas, Ljubljana

Ulovi in spusti

Tudi ribolov ima, kot vsak drug šport svoj »fair-play«. Cilj tega teksta je zgolj predstavitev ene od možnosti, ki jo ponuja športni ribolov. Osnovna ideja tehnike ulovi in spusti (ang. Catch and relese) je, da je cilj ribolova prelisičiti ribo, jo potegniti iz vode in jo v vodo tudi vrniti, ne pa je odnesti domov in pojesti. Seveda to pomeni, da je stvar vsakega ribiča ali bo ta način ribolova sprejel ali ne. V kolikor pa se odločite za idejo, ulovi in spusti, je potrebno upoštevati nekaj osnovnih dejstev, s pomočjo katerih lahko spuščena riba preživi. Ribo je potrebno v čim krajšem času spustiti nazaj v vodo. Večina rib se zaduši na kopnem v istem času kot se človek utopi pod vodo. Pri utrujanju riba doživi šok, če je le to predolgo lahko riba pogine. Riba ima tanko sluz na luskah, ki jo ščiti od bolezni in mikroorganizmov. Zato je potrebno ribo ujeti z mokro roko in jo tudi položiti na mokro podlago. Če se želite pred izpustitvijo slikati z ribo, jo pri tem držite vodoravno ter to storite kar se da hitro. Pri dvigu na kopno uporabljajte podmetalko. Za konec še dejstvo. Če spustite ščuko težko 9kg, ste spustili ribo, ki je stara med 14 in 18 let. Takšna ščuka lahko vsako leto mresta proizvede 1000 ščuk med 1.3kg do 2.2kg. Ščuka potrebuje 5 do 7 let, da postane težka med 1.3 do 2.2kg. Hkrati pa obstaja verjetnost, da vrnjena riba pogine. Torej je odločitev glede izbire načina, ulovi in spusti, stvar vsakega posameznika in njegovega dojemanja športnega ribolova.

Umetne vabe

blestivke

silikonske vabe

vobleri

rotirajoče blestivke
Na tržišču je velika ponudba umetnih vab. Poznamo voblerje, blestivke [heinc], rotirajoče blestivke [meps], umetne gumijaste vabe in silikonske vabe. Pri izbiri umetnih vab, vam bomo pomagali z nekaj podatki, ki so pomembni dejavnik pri grizu ribe. Za blestivke je značilno, da s svojim zibajočim gibanjem v vodi ponazarjajo ranjeno ribo. Prednost blestivk je predvsem v tem, da jih lahko vodimo globoko in izredno počasi. Rotirajoča blestivka je izraz za umetno vabo, pri kateri se pri vlečenju skozi vodo vrti kovinsko krilce okoli osnovnega telesa in s tem povzroča vibracije ter odbleske svetlobe. Silikonske in gumijaste vabe so ponavadi imitacije rib, rakov, žab ali črvov. Ob pravilni montaži je prednost teh vab v tem, da je trnek na zgornji strani, kar zagotavlja manjše zapenjanje v vodi. Posebej težko pa je izbrati vabo med številnimi voblerji. To so vabe v obliki majhnih ribic, praviloma iz lesa in plastičnim kljunom pod glavo. Slaba stran teh vab je le, da imajo na tržišču visoko ceno. Voblerje delimo na eno ali dvodelne, glede na velikost, barvo in plovnost. Glede na plovnost pa jih delimo na plavajoče (ang. »floating«), toneče (ang. »sinking«) in lebdeče (ang. »suspending«). Plavajoči voblerji so tisti, ki po padcu v vodo ostanejo na površini, šele pri vlečenju pa se potopijo na določeno globino, največkrat le do enega metra. Globina potapljanja je odvisna od hitrosti vodenja vabe ter od modela samega. Pri zaustavitvi ponovno priplavajo na površino. Toneči voblerji so tisti, ki pri padcu v vodo tonejo. Pri vleki se nato gibljejo na določeni globini, ki je odvisna od hitrosti vleke in modela. Takšni voblerji so namenjeni za lov pri dnu ali v globinah. Globino gibanja določimo s tem, da po metu čakamo določen čas, da se potopi, nato pa pričnemo vleči. Pri enakomernem in počasnem vleku vobler ostaja na želeni globini, pri hitrejšem vleku in dvigu vrha palice od gladine, pa ga dvignemo proti površini. Lebdeči voblerji se potapljajo izredno počasi. Po metu jih pustimo nekaj časa, da dosežejo želeno globino, nato pa začnemo z vleko. Potop na želeno globino je ponavadi izražen v sekundah na embalaži voblerja. Pri zaustavitvi vleke vobler dlje časa ostane na isti globini in v vidnem polju ribe. Način vodenja teh voblerjev se razlikuje v tem, da pri vodenju delamo krajše pavze, pri ponovnem vleku pa ga dodatno aktiviramo s sunkovitimi kratkimi trzljaji vrha palice v levo ali desno. Pri pravilnem vodenju vabe so najpogostejši prijemi ravno v tem trenutku, zato je potrebno biti vseskozi pazljiv in se odzvati na najmanjši pokazatelj prijema.

Vir: - Eltrin B., 2000: Ščuka. Racoon d.o.o., Ljubljana
      - Foto:Stane Bajuk


KAKO UJETI RIBO

Platnica

Lovimo jo lahko skoraj povsod, v hitrih in počasnih vodah. Najboljše jo je loviti poleti in jeseni. Na hitrih vodah jo je potrebno iskati v globljih predelih voda in to samo tam, kjer so prisotne alge, s katerimi se platnica hrani. Alge rastejo na kamnitem dnu, torej platnice ne smemo iskati tam, kjer je dno peščeno ali pokrito z zemljo.
Če jo želimo zadržati na želenem mestu, jo moramo hraniti. Mešanica hrane mora vsebovati kruh, zmleto zrnje konoplje, sojine in koruzne moke in topljeni sir. Iz mešanice naredimo kroglo v velikosti pomaranče in jo vržemo v vodo. Če želite hiter efekt dajte na sredino krogle nekaj druge hrane. S črvi ne smete pretiravati, saj se jih platnica zasiti in odide. Hrana mora hitro pasti na dno ter se hitro razkrojiti zato je včasih dobro, če dodamo še nekaj zemlje. Hrano mečete v smeri ribolova, to pomeni vzporedno z bregom in ne proti toku. Pravilen ritem hranjenja je 2-3 krogle hrane naenkrat v intervalih 40 do 50 min. Zjutraj in zvečer se platnica zadržuje bliže bregu v plitvini, opoldne gre v globlji del vode proti sredini.
Uporabljajte trnek velikosti 18 do 24. Če lovite s črvi, jih morate na trnek natakniti skozi glavo, saj tako ostane najdlje živ. Primerna je vrvica debeline 0,14 in za predvez 0,12 ali 0,10. Predvez ja lahko dolga tudi 50cm. Pomembno je, da obtežilnike pravilno razporedite po vrvici. Lov platnice s samo enim obtežilnikom je skoraj nemogoč, saj le ta deluje kot sidro. Met morate izvesti proti toku, tako da bo plovec potoval direktno nad mestom, kjer ste hranili, da ga bo riba opazila in vzela. Pustite, da tok nosi vabo 2-3m in šele potem štopajte in to ponavljajte dokler pač lahko oziroma dokler ne gre predaleč od mesta hranjenja. Ne smete štopati prepogosto, saj s tem vabo vlečete k obali in mimo mesta hranjenja in s tem želene smeri. Če vam zgoraj opisan način ne bo prinesel rezultatov tj. ulova, poskušajte na predvezi povsem blizu trnka razporediti nekaj majhnih obtežilnikov tako, da bo vrvica povsem na dnu vode, vaba pa se mora neovirano premikati.

Podust

Glede na svojstveno in zahtevno tehniko lova je podust naša najbolj priljubljena riba za beličarjenje s plovcem. To dokazuje lovna statistika. Lovimo jo z enim od načinov ribolova s plovcem, ki je omenjen na tej spletni strani. Daleč najbolj primerna vaba je kruh, še posebej t.i. »francoska štruca«. Na trnek jo nataknemo tako, da vzamemo košček sredice kruha, ga oblikujemo v obliko rože tako, da ga stisnemo samo pri ušescu trnka pri čemer mora pri zalusti »cveteti«, t.j. koščki kruha morajo padati in se topiti v vodi, kar privabi ribo. Uporabljamo majhne trnke, velikosti 10-12. Riba prijema kratko in sunkovito. Glede na podstojno ustno režo pritisne ob prijemu vabo na tla. Ribiču ga nakaže že najmanjši gib plovca, zato je treba takoj zategniti. V mirni in počasi tekoči vodi prijema rahlo, v hitrejšem toku pa dosti bolj sunkovito. Zapeta na trnku je živahna in nudi ribiču krepak odpor.

Linj

Hrani se na dnu, tako da koplje po mulju. Takrat se na gladini vode pojavijo mehurčki. V mulju išče majhne pijavke in ostanke žuželk. Hrani se tudi z glistami, polži, školjkah, redko tudi z manjšimi ribami. Ne hrani pa se z vodnim rastlinjem. Večinoma se hrani proti večeru, ko se zmrači in zjutraj. Pozimi miruje in se ne hrani.
Za uspešen ribolov moramo poznati mesto, kjer se linj nahaja. Linj ima rad mirne vode, ki so tople in z manj kisika. Večino časa prevede skrit med travami na dnu vode. Linji so močne in borbene ribe zato morate imeti primerno opremo (močnejšo vrvico, trnek velikosti 16 do 18, za večje 10 do 12).
Tehnike ribolova za linja so različne. Lahko ga lovite s talnim ribolovom in z lovom s plovcem. Za začetnika je najboljši ribolov, s sistemom brez plovca in obtežilnikov. S takšno taktiko linj nebo čutil odpora pri ugrizu vabe. Za pokazatelja ugriza natakneta na laks obroček. Pravi trenutek za kontriranje je, ko se vrvica zateguje in obroček dviga. Pri lovu s plovcem je potrebno poznati natančno globino, saj mora vaba ležati na dnu. Če lovite z drsnim plovcem morate biti pozorni na njegovo gibanje. Če se plovec dviga, to pomeni, da je linj vzel vabo in je potrebno kontrirati. Pri talnem ribolovu je dobro če uporabljate drsne obtežilnike, ki morajo biti pred trnkom. V tem primeru lahko lovite tudi na boile, koruzo in gliste. Vrvico morate popustiti, da riba ne začuti odpora pri ugrizu vabe. Pomembno je tudi, da je vrvica skoraj v celoti v vodi. Kontriranje mora biti odločno in močno, saj se bo linj boril z ribičem do trenutka, ko bo v podmetalki.

Mrena

Mreno lahko lovimo skoraj celo leto. Pozimi ni najbolj priporočljivo saj se redko giblje. Zato pa so poletni meseci toliko boljši, saj se mrena takrat seli v sveže, s kisikom bogate vode, takrat jih lahko iščete pod slapovi. Idealen čas za ribolov mrene je proti večeru in dan po dežju, ko je voda še motna. Pri hranjenju je precej izbirčna. Primerna vaba so kruh, koruza, seme konoplje, sir in mesni narezek. Pri tem pa ne smete pozabiti, da je mrena zelo previdna riba, če vas zagleda bo pobegnila. Lovite jo lahko na več načinov - talni ribolov, vijačenje, s plovcem.
Pri lovu s plovcem je potrebno vabo neprestano premikati s kratkimi sunki vrha palice. To mora delovati tako, da vaba skače po dnu in na ta način privlači ribo. Vrvica mora biti precej napeta, saj je potrebno kontrirati pri vsakem najmanjšem trzljaju. Palica mora biti tanka in občutljiva, daljša od 3-eh metrov. Uporabljajte vrvico debeline 0,30 in trnke od 10 do 6. Obtežilnik mora ležati na dnu, saj mora biti na dnu tudi vaba.
Pri talnem ribolovu imamo lahko nekoliko debelejšo vrvico kot pri lovu s plovcem. Obtežilnik postavimo na konec vrvice 20cm pred njim pa trnek na pred vez dolžine od 50 do 70cm. Na ta način zagotovite, da je vaba na dnu in bo ugriz mrene takoj opažen na vrhu palice. Za talni ribolov je zelo učinkovit topljeni sir pomešan s kruhom.

Klen

Poleti se kleni gibljejo tik pod površino vode. Klen je izrazito previdna riba, še posebej večji in starejši primerki. Se pravi, da je pristop k vodi ključnega pomena za uspešen ribolov. Senca na vodi, glasnejši zvoki in nespretno vržena vaba jih lahko odžene. Klen je vsejed, tako da ga lahko lovite skoraj na vsako vabo. V primeru, ko je voda bistra je boljši kruh in koruza, ko je motna uporabljamo sir, mesni narezek. Najboljši čas za lov klena je, ko se menja nivo vode.
Precej učinkovit načina za lov klena je vijačenje. Vabo vodite na globini 30cm. Za vabo so primerni vobleri in žlice. Klen zagrabi vabo takoj, ko pade v vodo oziroma, ko se potaplja, tako da moramo biti pozorni na vsakršen nateg vrvice zato je pravočasno kontriranje najpomembnejše. Da bi opazili ugriz mora biti vrvica napeta.

Som

Najboljša meseca za ribolov soma sta julij in avgust. Lovite ga lahko na vse vabe, ki vam padejo na pamet. Najpogostejša vaba so turbaki. Najpogostejša načini lova sta vijačenje in talni ribolov.
Za vijačenje je pomembno, da imamo močan pribor in dobro vabo. Vaba mora pasti na dno in potem se počasi navija vrvica. Če pride do ugriza je potrebno soma najprej dvigniti od dna in kasneje povleči iz vode na površino, temu sledi dolgotrajno utrujanje.
Pri talnem ribolovu obtežilnik postavimo na konec vrvice in nad njim trnek velikosti 2-3. Pred vez mora biti kratka od 10 do 15cm, da se nam ne zaplete okoli osnovne vrvice. Pred vez montiramo s pomočjo tridelne vrtljivke. Na vrh palice postavimo zvončke ali kakšen drug signalizator ugriza. Vrvica mora biti napeta. Palico se postavi na stojalo pod kotom 60 stopinj. Kontrira se na močnejši trzljaj in ne na manjše.

Krap

Pri lovu krapa je najpomembnejše poznati del vode, kjer se zadržuje. Najbolj učinkovit način lova je talni ribolov. Potrebujemo hitro, močno in ne predolgo palico. Predvez ne sme biti predolga, do 30cm, uporabljamo pletene vrvice, ki so zelo močne. Uporabni so trnki, ki so prirejeni za krapa s kratkim vratom. Vabo ni potrebno postaviti na trnek ampak na pred vez, ki mora biti pravilno navezana na trnek (rubrika vozli). Na glavno vrvico postavimo samo eden obtežilnik do 100g, tako, da že sam omogoči trnku, da se zatakne v ribja usta. Mesto, kjer želimo loviti je potrebno hraniti več dni z isto hrano, da navadimo krapa na hrano in na mesto, kjer ga nameravamo loviti. Preden začnemo loviti je potrebno nekaj hrane vreči v vodo. Krap je vsejed, tako da ga lahko lovimo z boiliji, koruzo, žganci, kikiriki, mesni narezek, raznovrstno semenje, salama.... Če ga nameravate hraniti s koruzo in zrnjem ga je potrebno prej skuhati, saj nekuhano koruzo krap prebavlja dva dni in ga lahko zasitite.
Ko izvedete met, ne smete zapreti kolesca dokler obtežilnik ne pade na dno. V primeru trzljaja mora biti kontriranje odločno, če želite, da se trnek zabije v krapova usta. Navadno krap beži k nasprotni obali in v travo, tako da morate biti odločni pri utrujanju, saj če se vrvica zaplete v travo, ni več rešitve.
Vsekakor so za uspešen lov krapa potrebne lastne izkušnje, ki si jih boste morali nabrati sami.

1  1

Ščuka

Ščuka najbolj deluje v oblačnem vremenu. V kolikor je sončno jo je dobro loviti proti večeru. Vreme pred nevihto je verjetno najboljše. Najlažje jo bomo ulovili na delih voda, kjer se izlivajo manjši potoki in na zaraščenih bregovih. Konec leta se ščuka bolj aktivno prehranjuje, tako da je jesen zelo primeren čas za ribolov ščuke. .Način ribolova za ščuko je vijačenje. Potrebujemo kratko, ne več kot 3m dolgo palico. Pomembno je imeti jekleno predvez, saj ima ščuka zelo ostre zobe in nam lahko vrvico pretrga. Med lovom je dobro, če vabo večkrat zamenjate in da jo vlečete v različnih globinah. V jeseni in pozimi morate vabo vleči bolj počasi kot poleti. Na tržišču obstaja mnogo različnih umetnih vab in od vsakega posameznega ribiča je odvisno, katera mu je ljubša. Pomembno je, da vaba oddaja čim večje vibracije. Vlečete jo tako, da vsake toliko naredite 5 sekundno pavzo. Cilj je, da z vabo preiščete čim večjo površino vode.

VZDRŽEVANJE KOLESCA

Kot vsaka mehanska stvar, tudi ribiško kolesce potrebuje določeno vzdrževanje. Potrebno ga je redno čistiti ter podmazovati, da se ne razpade in uniči. Osnovno čiščenje in vzdrževanje je dokaj enostavno. Še preden pa se lotite dela je potrebno imeti nekaj orodja oziroma pripomočkov. Da boste lahko razstavili kolesce potrebujete, izvijač, ključ primerne velikosti, ščetko, krpo za brisat, mašinsko olje, bencin za čiščenje. Pred začetkom opravila obrišite kolesce. Razstavljati ga je potrebno po korakih in dele kolesca odlagati po vrstnem redu

1 Razstavljanje se začne z iztikanjem ročice in vretena (role) (sl.1)

Odvijemo glavno matico, ki drži ohišje ali pokrov kolesca, odvisno od modela (sl.2)

Očistimo os kolesca in izvlečemo oba zobnika (sl.3)

Ven vzamemo krožni vijak, ki se nahaja v sprednjem delu ohišja (sl.4)

Očistimo vsak del kolesca posebej. Pomagajte si z bencinom in ščetko (sl.5)

Ležaje in zobnike podmažemo z oljem in mastjo (sl.6)

Z nasprotnim vrstnim redom kolesce zlagamo nazaj (sl.7)

Za podmazovanje glavne osi, ročice ipd, je uporabno olje za šivalne stroje (sl.8)
2
3 4
5 6
7 8

V kolikor se vam zgoraj prikazano zdi preveč komplicirano, prepustite čiščenje kolesca strokovnim osebam ali kakšnemu bolj spretnemu oziroma tehnično podkovanemu ribiču. Srečno!

logo
 
Oblikovanje: Rd Metlika, Produkcija: Rd Metlika