![]() |
||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Pomen rib za prehranoPri prehrani z ribami, je najprej treba poudariti, da je ribje meso zelo zdrava hrana, primerna za prehrano otrok, odraslih, zdravih in bolnih. Predstavlja zdrav način prehrane, saj vsebuje beljakovine, malo maščobe in obilo mineralov in vitaminov. Ribe in druge vodne živali so po svojih biokemičnih sestavinah popolna hrana, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki so nujne za človekov organizem. Znano je, da bi lahko bila človekova hrana sestavljena samo iz rib in zelenjave, pa telo ne bi ničesar pogrešalo. Zaradi svojih sestavin ribe niso samo kulinarična specialiteta ali nadomestilo za meso, pač pa zelo pomemben prehrambni artikel, ki ima beljakovine z največjo biološko vrednostjo, vitamine in tudi mineralne snovi. Popolna prehrana zahteva poleg drugih hranil predvsem beljakovine in te, ki so v ribah, se zelo hitro prebavijo. V porabi rib na prebivalca letno v svetu prednjači Japonska (60 kg), pri nas pa je žal zelo majhna (2-3 kg). Naj še navedemo dejstvo, da imajo nekateri narodi, ki se prehranjujejo z obilico ribjega mesa, bistveno manj problemov z obolenji srca in ožilja, pa tudi testi inteligence pri teh skupinah so pokazali boljše rezultate kot pri tistih, ki imajo ribje jedi redko na jedilniku. Kakšna mora biti sveža ribaRibje meso je hitro pokvarljivo, zato moramo vedeti, kakšna je sveža riba, čeprav se zaradi velikega tehnološkega napredka v zamrzovalni tehniki najbrž ni treba več bati, da bi prišla na trg nezdrava riba. Sveža riba je na pogled svetla, oči ima nabrekle in jasne, trebuh ne sme biti napihnjen. Meso je čvrsto in elastično, zato se mora na pritisk vrniti v prvoten položaj, ne sme ostati vdrtina. Škrge morajo biti rdeče in ne sive, kot so pri zmrznjeni ribi. Le-ta po svoji kvaliteti ne bi smela zaostajati za svežo, če je pravilno odtajana. Če je riba že očiščena in narezana, lahko njeno svežost preverimo na podlagi barve mesa. Ribje meso, ki ni sveže je modrikaste barve. Značilnosti sveže ribe:- Oči morajo biti nabrekle in prozorne, dajejo občutek, da še gledajo, Izbira pijačeK ribjim jedem ponudimo vino. Kulinarika priporoča k ribam predvsem bela vina ali rose, pa tudi manj težka rdeča vina. Za ribje jedi naj bodo bela vina trpka in predvsem postrežena pri pravilni temperaturi. Doseči je treba skladnost med okusom ribe in pijač. Izbira začimb pri pripravi ribe in izbira vina sta v neposredni zvezi. Ribja jed, ki je bila pripravljena s kakšnim vinom, naj se tudi postreže z isto vrsto. Nasvet za ribje juhe in paprikašePaprikaše in ribje juhe ni potrebno mešati v času kuhanja, saj zaradi tega riba razpade in se meso loči od kosti, ki pa so lahko neprijetne. Dovolj je če posodo v kateri kuhate, vsake toliko časa pretresete. Če ribe pred kuhanjem ne prepražite, jo je potrebno pokapati z limono, saj se tako ne razpade in zdrži večje temperature. Vir: Strohsack, B., 1998: Ribje jedi. Domus, Ljubljana Kako očistimo in pripravimo ribeČiščenje- Ribe očistimo, kakor hitro je mogoče po tem, ko smo jih ujeli. Luske odstranjujemo proti
glavi z nožem ali strgalom. Nato zadremo nož v analno odprtino in paramo trebuh proti
škrgam. Filetiranje- Da bi šlo pri filetiranju čim manj v izgubo, režemo vzdolž hrbtne plavuti. Rezilo zapičimo
skozi vse telo oz. trebuh, do tik za izločilom. Ob robu predrepne plavuti režemo ob
hrbtenici, dokler ne pridemo do repne plavuti. Odrezan kos ločimo od kosti ter ponovim
o postopek na drugi strani. Vir: Svetina M., 1982: Sladkovodno ribištvo na Slovenskem. ČGP Delo, Ljubljana Ribji paprikaš
Priprava: Opomba: predsednikov recept: Ivan Mitevski Okisana bela ribaSestavine: Priprava: Recept: gurman Rado Kobal Som v pivskem testuSestavine: Priprava: Recept: gurman Rado Kobal |
![]() |
|